Biernat Transport poprawia efektywność z systemem telematycznym Trimble

Biernat Transport to przedsiębiorstwo rodzinne z długoletnimi tradycjami w branży transportowej. Założona przez Stanisława Biernata w 1991 roku w Drezdenku, a obecnie współzarządzana z synem, Hubertem Biernatem. Główne kierunki, gdzie Biernat Transport świadczy usługi transportowe to: Szwajcaria, Niemcy, Francja, Anglia, kraje Beneluxu, Hiszpania, Portugalia, Węgry, Czechy i Słowacja.

Od GPS do systemu telematycznego Trimble

Od początku działalności szczególny nacisk jest kładziony na transport międzynarodowy, wysoką jakość świadczonych usług i terminowość.

W związku z systematycznym rozwojem firmy około półtora roku temu firma odczuła głęboką potrzebę poprawy systemu wprowadzając nowe technologie. System GPS, z którego korzystało przedsiębiorstwo, niestety okazał się niewystarczający i zaczęto szukać bardziej zaawansowanego rozwiązania, które mogłoby pomóc w zarządzaniu firmą i we wzroście jakości świadczonych usług.

Szukając w Internecie rozwiązania natknąłem się na opis CarCube, komputera pokładowego Trimble. Zadzwoniłem i umówiłem się z przedstawicielem firmy. Okazało się, że jest to rozwiązanie jakiego szukaliśmy, idealnie spełniające nasze potrzeby – powiedział Hubert Biernat, współwłaściciel Biernat Transport.

Sprawna komunikacja z kierowcami, raportowanie i archiwizacja danych

Używając CarCuba Biernat Transport odnosi korzyści dzięki szybszej komunikacji z kierowcami, monitorowaniu ich czasu pracy, a także systemowi nawigacji. Przykladowo, nasi klienci bardzo doceniają dostępność obserwacji trasy pojazdu w czasie rzeczywistym, dzięki czemu wiedzą oni gdzie w danej chwili znajduje się ich towar – powiedział Hubert Biernat.

Główne funkcje CarCuba pozwalające generować znaczne oszczędności i ułatwiające procesy zarządzania:
-    zdalne przesyłanie danych z tachografów
-    komunikacja z naszymi kierowcami za pomocą wiadomości tekstowych
-    raporty zużycia paliwa
-    dzienne raporty obsługi i stylu jazdy do obsługi pojazdów
-    zwiększenia wglądu w godziny pracy kierowców
-    skanowanie dokumentów bezpośrednio z kabiny kierowcy do biura znacznie przyśpiesza obieg dokumentów
-    łatwe generowanie raportów i analiz za naciśnięciem jednego przycisku
-    archiwizacja danych – łatwe generowanie wstecznych raportów i analiz oraz wyszukiwanie danych

Obniżenie kosztów połączeń telefonicznych o minimum 60%

Telefony komórkowe niemal wyszły z użycia w kontakcie z kierowcami. System telematyczny Trimble pozwala na kontaktowanie się spedytorów z kierowcami poprzez wiadomości tekstowe.

Dzięki temu międzynarodowe rozmowy telefoniczne zostały zredukowane o co najmniej 60%, efekty finansowe są bardzo spektakularne. Zaoszczędzone środki możemy przeznaczyć na kolejne inwestycje zarówno w  pracowników, jak i tabor - podsumował Stanisław Biernat, współwłaściciel Biernat Transport.

Tabor Biernat Transport to obecnie 30 zestawów ciągnikowych i naczep, użytkowanych do 5 lat. Wszystkie pojazdy są wyposażone w GPS, nawigację satelitarną i komputery pokładowe CarCube.

Obliczyliśmy, że dzięki zastosowaniu CarCube możemy zwiększyć nasz tabor o 10 zestawów ciągnikowych, z 20 do 30 sztuk, bez potrzeby zwiększania zatrudnienia pracowników biurowych. Ta sama ilość osób dzięki systemowi telematycznemu Trimble może obsłużyć większą flotę pojazdów – stwierdził Biernat.

Nie wyobrażam sobie zarządzania firmą transportową bez systemu telematycznego Trimble i wsparcia jej przedstawicieli. Funkcjonalność tego zaawansowanego technologiczniesz systemu jest wszechstronna. Nawet nie chcę wracać myślami do tego jak było kiedyś. Bardzo cenię partnerskie wsparcie merytoryczne i techniczne zespołu Trimble – podsumował Biernat.

www.biernat-transport.eu

NAJBLIŻSZE WYDARZENIA

Od 13/03/2018 do 15/03/2018

LogiMAT